Et nyt nationalt forskningscenter skal skabe løsninger på udfordringerne med de såkaldte evighedskemikalier, PFAS. Med en bevilling på 45 millioner kroner fra den nationale PFAS-handlingsplan samles forskere fra Danmarks førende universiteter i et fælles center, der skal finde konkrete værktøjer til at bekæmpe forureningerne.

Miljøminister Magnus Heunicke fremhæver, at der stadig er mange ubekendte i kampen mod PFAS-forurening. Han understreger, at det nye forskningscenter er nødvendigt for at sikre, at de bedste løsninger tages i brug, og at forskerne fra danske universiteter vil kunne samle en værktøjskasse med effektive løsninger på problemet.

– Der er stadig alt for mange ubekendte i kampen mod PFAS-forureningen. Derfor har vi brug for at blive klogere, så vi tager de bedst mulige løsninger i brug. Med det nye PFAS forsknings- og leverancecenter har vi samlet kompetencerne fra en række danske universiteter, der skal sikre en effektiv værktøjskasse med løsninger mod evighedskemikalierne, siger miljøministeren ifølge en pressemeddelelse fra Miljø- og Ligestillingsministeriet.

Teknologier til at afværge risikoen

Centeret, der bliver ledet af professor Anders Baun fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU Sustain), får til opgave at afprøve teknologier til at afværge risikoen ved PFAS-forurening, undersøge helbredsmæssige konsekvenser og skabe ny viden om stofferne i fødevarer og miljøet.

Anders Baun beskriver udfordringen som enorm, fordi miljøet allerede er mættet med PFAS:

– Vi har brug for mere viden, så vi er sikre på, at de løsninger vi foreslår, er langsigtede, og at samfundet gør de rigtige investeringer. Miljøet er fyldt op med PFAS og problemet er så stort, at vi ikke kan rense alt op. For at kunne prioritere indsatsen, skaber vi ny viden på en række forskningsområder og bistår myndighederne med at håndtere de akutte problemer – f.eks. at vi i dag har 3.000 gamle lossepladser i Danmark, hvorfra der siver PFAS ud i miljøet.

En del af en større indsats

Det nye forskningscenter er en større del af PFAS-handlingsplanen, som blev vedtaget i maj 2024 med bred opbakning fra Folketinget. Handlingsplanen løber frem til 2027 og repræsenterer første fase i en langsigtet indsats mod PFAS.

Foruden forskningscentret indebærer planen et nationalt forbud mod PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler samt midler til oprensning af forurenede grunde og sikring af drikkevandsforsyningen.

PFAS er en samlet betegnelse for mindst 10.000 forskellige fluorholdige stoffer, der har været anvendt i industrien i over 50 år. De er kendt for deres vand- og fedtafvisende egenskaber, hvilket gør dem uundværlige i mange hverdagsprodukter som tøj, elektronik og maling. Samtidig er stofferne næsten umulige at nedbryde, hvilket gør dem til en alvorlig trussel mod miljøet og menneskers sundhed.

Med det nye forskningscenter håber myndighederne at komme et skridt tættere på løsninger, der kan mindske de konsekvenser der kan være ved PFAS-forureningen i Danmark.